• Nanci Nievaard - Amsterdam

  Lichaamsgerichte therapie

 • Praktijk voor Lichaamsgerichte procesbegeleiding

  Wachttijd

  De wachttijd is 3-4 weken.

   

  Coronabeleid

  Het is mogelijk om de praktijk te bezoeken. Ook is een afspraak via beeldbellen mogelijk als daar de voorkeur ligt. In de praktijkruimte worden de regels van het RIVM opgevolgd inzake Covid-19.

  Bij een vermoeden van Covid kunnen afspraken in de praktijk niet door gaan. Dit geldt zowel voor de cliënt als voor de therapeut. Beeldbellen is dan wel mogelijk.

   

  Lichaamsgerichte therapie

  Lichaamsgerichte therapie of coaching werkt vanuit de invalshoek dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Stel je loopt steeds tegen dezelfde dingen aan in het leven en je weet niet hoe je dit kunt veranderen. Vaak is het dan zo dat je veel in je hoofd leeft en de signalen van je lichaam negeert. Ondertussen probeert je lichaam je iets te vertellen met signalen van bijvoorbeeld spanning en sensaties in bepaalde situaties. Ik help je de verbinding tussen lichaamssignalen, emoties, gedachten en gedrag te ervaren en zo verandering in gang te zetten bij:

   

  • Moeite met het voelen en aangeven van grenzen
  • Moeite met het reguleren van emoties
  • Problemen in het contact met andere mensen / relaties

  • Burnout
  • Stress

  • Angsten

  • Onverwerkte trauma 's

  • Belemmerende patronen

   

  Aansluitend bij jouw specifieke hulpvraag werk ik met:

  Psychomotorische therapie

  Schemagerichte therapie

   

  Andere methodieken:

  Binnen de psychomotorische therapie of de schemagerichte benadering kan gewerkt worden met:

  Zelfcompassie & Mindfulness

  Symbolische systeem en familieopstellingen

  Traumaverwerking

  Focussen

  Beeldende middelen

  Mind Eye Power

   

  Trainingen en lessen:

  Healing Tao lessen (Tao yoga)

   

  Verzekeraars

  Vanwege mijn registratie bij de beroepsvereniging (F.V.B.) voor psychomotorische therapie is (gedeeltelijke) vergoeding door ziektekostenverzekeraars vaak mogelijk. Het is van belang bij de zorgverzekeraar te vermelden dat het om psychomotorische therapie / vaktherapie gaat. Zie praktische-info-verzekeraars


   

   

 • Psychomotorische therapie

   

  Wat is psychomotorische therapie?

  Psychomotorische therapie (PMT) legt verbanden tussen wat je ervaart in je lichaam en je gedachten en gedrag in bepaalde situaties. Je voelt bijvoorbeeld dat een burnout op de loer ligt. Dan kan het zijn dat je structureel over je grenzen gaat. Met psychomotorische therapie leer je op tijd je grenzen fysiek te signaleren en hier ook echt gehoor aan te geven door ander gedrag te ontwikkelen.

   

  Hoe werkt psychomotorische therapie?

  Je leert in te tunen op de signalen die je lichaam aangeeft in bepaalde situaties.
  Door lichaamssignalen, evenals hieraan gekoppelde gedachten en gevoelens te (h)erkennen en aandacht te geven, dient zich tijdens de therapie aan wat er nodig is. Op een ervaringsgerichte wijze leer je tijdens de therapie, anders met datgene waar je last van hebt, om te gaan. Van belang is om dit proces te laten doorwerken in je dagelijkse leven.

   

  Voor welke klachten?

  Psychomotorische therapie kan ondermeer ingezet worden bij:

  • Moeite met het voelen en aangeven van grenzen
  • Moeite met het reguleren van emoties
  • Onverwerkte trauma 's
  • Problemen in het contact met andere mensen

  • Burnout
  • Stress

  • Angsten

  • Belemmerende patronen

 • Schematherapie

  Wat is schematherapie?

  Een schema kun je zien als een overlevingspatroon. Een dergelijk patroon is vaak ontstaan in de kindertijd doordat er onvoldoende verzorging, bescherming en veiligheid geboden werd. In je huidige leven kan een overlevingspatroon nog steeds heel actief zijn in bepaalde situaties en positieve veranderingen tegenhouden.
   
  Hoe werkt schematherapie?

  In de therapie help ik je schema’s / patronen en de manier waarop je hier mee omgaat, te (h)erkennen en te transformeren naar een voor jou meer gewenste manier van leven. Door stil te staan bij lichaamssensaties, gedachten, gevoelens en gedrag in bepaalde hedendaagse situaties, word je bewust van je schema’s / patronen en hoe je deze in stand houdt. Van belang is dát wat je leert tijdens de sessies, vervolgens in het dagelijkse leven toe te passen. Zo krijg je meer regie over je leven en keuzes.

   

  Voor welke klachten?

  Schematherapie is effectief als je tegen patronen aanloopt zoals:

  • Hoge eisen naar je zelf waardoor er geen ruimte is voor ontspanning en plezier.

  •Je zodanig aanpassen aan je omgeving dat je niet aan je eigen levensbehoeften toe komt.

  • Problemen in relaties zoals bindings- en verlatingsangst.

  • Gebrek aan voldoende autonomie, waardoor je weinig regie over je leven ervaart.

 • Mind Eye Power

   

  Wat is Mind Eye Power?

  Mind Eye Power (M.E.P.) is een nieuwe lichaamsgerichte methode verwant aan o.a. E.M.D.R. (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Met Mind Eye Power wordt op eenvoudige wijze diepgaande verandering aangebracht in de neuronetwerken van de hersenen en in het celgeheugen van het lichaam. De methode is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke kennis uit de neurowetenschap.

   

  Hoe werkt Mind Eye Power?

  In de sessie wordt gewerkt met zowel het fysieke, emotionele als visuele aspect van het te behandelen thema. Met gerichte aandacht en intentie (Mind) en oogbewegingen (Eye) worden ongewenste overlevingspatronen, angsten of onverwerkte emoties ontkoppeld en overschreven. Het bijzondere van deze methode is dat het lichaam zelf de lading van het betreffende probleem vermindert of zelfs helemaal oplost.

   

  Voor welke klachten?

  Mind Eye Power kan worden ingezet bij:

  Hardnekkige overtuigingen en gevoelens

  Onverwerkte emotionele ervaringen

  Angsten

  Traumatische ervaringen

   

 • Zelfcompassie (als onderdeel van de therapie)

   

  Wat is zelfcompassie?
  Zelfcompassie komt voort uit mindfulness; het met aandacht erkennen van gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen zoals ze op dat moment zijn. Bij zelfcompassie ligt de nadruk op het beoefenen van onvoorwaardelijke mildheid naar je zelf.

  Hoe werkt zelfcompassie?

  Je leert je eigen jaagsysteem, gevaarsysteem en zorgsysteem herkennen. Alle drie zijn ze nodig, maar als het jaagsysteem en/of het gevaarsysteem snel getriggerd worden, kan de balans zoek zijn. Door het versterken van het zorgsysteem komt er meer evenwicht in je leven en zorg je voor:


  • Gevoelens er meer kunnen laten zijn zonder oordeel
  • Milde en welbewuste reacties naar je zelf
  • Balans in emoties
  • Ontspanning en geborgenheid
  • Zelfacceptatie

  Voor welke klachten?

  Bijvoorbeeld als je last hebt van:

  • Zelfkritiek en perfectionisme

  • Dreigende overspannenheid of burnout

  • Gevoelens van angst

   

 • Healing Tao

  Healing TAO

  Wil je meer contact met je lichaam, spanning loslaten, je vitaler en beter in je vel voelen? Dan is Healing Tao iets voor jou.

   

  Data nog niet bekend vanwege huidige ontwikkelingen rondom Covid.

   

  Lessen met ruimte voor individuele vragen.

  20 euro per keer.

   

  Wat is het?

  Healing Tao (ook wel Chinese yoga genoemd), is gebaseerd op eeuwenoude Taoïstische kennis en ervaring. De Chinees / Thaise leraar Mantak Chia heeft deze kennis en levenskunst verzameld tot een beoefenbaar systeem. De energie-oefeningen (Chi gong) en meditaties zijn een vriendelijke en effectieve manier om het lichaam te ontspannen, te vitaliseren en emotioneel in balans te komen. De oefeningen doen we zowel zittend als staand.

   

  De zes helende klanken

  Met de ‘Innerlijke glimlach’ meditatie ontspan je het zenuwstelsel en kalmeer je klieren die stress regelen. Met de 6 helende klanken en de daarbij horende bewegingen koel en ontgiftig je de organen. Hiermee herstelt de energiestroom zich, gezondheid en vitaliteit worden vergroot en emoties komen meer in balans.

   

  Energie in je buikcentrum

  Een basisprincipe is het bundelen van energie in je buik. Als je buik krachtig en levendig wordt door energie uit de aarde aan te trekken, kun je je helemaal ontspannen in een gecenterd lichaam. Een ander beginsel is het werken met 'zachte intentie en aandacht'. Deze aandacht is sterker dan vanuit wilskracht en geforceerde spierkracht.

   

  Centreren en structuur

  We doen oefeningen waarbij je de structuur, de botten en pezen in je lichaam ervaart. Je leert te bewegen en te staan vanuit je botten en pezen. Dit kost minder energie terwijl je je krachtiger en meer gecenterd gaat voelen.

   

  De kringloop

  Bij het beoefenen van de kringloop voel je waar fysieke en mentale blokkades zitten. Door deze punten te openen gaat de energie stromen en ben je veel meer aanwezig in je lichaam. Levenslust en gezondheid worden versterkt en alles gaat meer stromen in je leven.

   

  Lokatie

  Nader te bepalen.

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Agenda

  Healing Tao

  Data nog niet bekend i.v.m. huidige ontwikkelingen rondom Covid.

   

  Lokatie

  Nader te bepalen.

   

   

   

   

 • Nanci Nievaard

  Sinds 2008 ben ik werkzaam als psychomotorisch / lichaamsgericht therapeut. De eerste jaren bij GGZ in Geest en later 7 jaar bij Psyq zorgprogramma psychotrauma.

  Als medebehandelaar ben ik verbonden aan Care to Change en Empower Psychotherapie in Amsterdam, beide multidisciplinaire GGZ organisaties.

  Ik heb veel werkervaring opgebouwd met traumagerelateerde problematiek en schemagerichte therapie. Verder geef ik Mind Eye Power (o.a. lichaamsgerichte EMDR ), therapie gericht op zelfcompassie en geef les in Healing Tao.

   

  Achtergrond en visie

  Na mijn studie aan de Theaterschool in Amsterdam, heb ik tot 2004 bewegingstheater gemaakt. Deze achtergrond heeft mijn fysieke bewustzijn mede gevormd.

  Om op een therapeutische manier met lichaam en geest te kunnen werken, volgde een opleiding tot lichaams- en bewegingsgericht therapeut.

  Kennis, (levens)ervaring en intuïtie zijn ingrediënten voor mijn werk. Ruimte en aandacht zijn fundamenteel voor bewustwording en verandering. Dit gaat samen met (het ontwikkelen van) een milde houding naar je zelf.

   

  Relevante opleidingen

  4- jarige Post HBO opleiding tot lichaamsgericht therapeut bij de Fontys Hogeschool.

   

  3- jarige opleiding tot Associate TAO instructeur bij Inge Maassen en vele jaren trainingen gevolgd bij Ilona Botterweg en andere leraren.

   

  Verder volg ik met grote regelmaat bijscholingen die voldoen aan de eisen van de beroepsvereniging. Zo ben ik geschoold en gecertificeerd in:

  Schematherapie en vaktherapie.

  Mindfulness Based Compassietraining.

  Mind Eye Power.

  De Teken Bewegings Methode.

   

  Aangesloten en geregistreerd bij beroepsverenigingen:

  De FVB (Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen)

  De NVPMT (Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie)

  De SRVB (Stichting Register voor Vaktherapeutische Beroepen)

  Het NIBIG (Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg)

   

 • Praktische info en verzekeraars

  Tarieven

  Verzekeraars en vergoedingen

  Vanwege mijn registratie als psychomotorisch therapeut bij de F.V.B kunnen verschillende zorgverzekeraars een deel van de gemaakte kosten vergoeden. Psychomotorische therapie / vaktherapie wordt tot op een bepaald bedrag vergoed bij een aantal aanvullende verzekeringen en gaat niet af van het eigen risico.

  Raadzaam is om bij de zorgverzekeraar van tevoren na te vragen of en wat er wordt vergoed. Vermeld hierbij dat de therapeut is aangesloten bij de F.V.B (Federatie Vaktherapeutische Beroepen) en dat het om psychomotorische vaktherapie gaat. Kijk bij de zorgwijzer voor een overzicht van zorgverzekeraars die psychomotorische vaktherapie gedeeltelijk vergoeden.

   

  . Intakegesprek en advies:

  45 - 60 minuten: € 40,-

   

  . Psychomotorische therapie

  Sessie van 1 uur : € 80,-

  Kortere sessies zijn ook mogelijk

   

  . Schemagerichte therapie

  Sessie van 1 uur: € 80,-

   

  . Mind Eye Power (o.a. lichaamsgerichte EMDR)

  Sessie van 1 uur: € 80,-

   

  . Zelfcompassie & Mindfulness

  Op dit moment alleen individueel of als onderdeel van de therapie

   

   . Healing Tao

  € 20 per les in de groep

   

  . Telefonisch consult

  20 minuten: € 20,-

   

  . Email consult

  20 minuten: € 20,-

   

  Bij afzeggingen van individuele sessies, korter dan 24 uur voor aanvang van de sessie, wordt in principe de helft van het tarief in rekening gebracht.

  Voor beeldbellen gelden dezelfde tarieven als voor face to face sessies.

   

 • Ervaringen

  "Na de Mind Eye Power sessie was ik heel ontspannen en heb ontzettend veel moeten gapen. Ik heb de (loslaat) oefening nog dagelijks gedaan. De eye-movement oefening heb ik zelf nog een keer gedaan. Dat heeft erg veel geholpen want daarna was de vermoeidheid ineens over en heb ik het gevoel dat de druk eraf is. Ik ben erg blij met de sessie geweest en de oefening die ik erna kon doen. Mocht het in de toekomst toch blijken dat er nog iets vast zit weet ik je te vinden."

   

  "Door psychomotorische therapie heb ik inzicht gekregen in mijn automatische gedrag. Door hier aandacht aan te geven en mijn signalen serieus te nemen, kan ik mijn grenzen beter voelen en aangeven."

   

  " Ik heb schemagerichte therapie gevolgd bij Nanci. Door hedendaagse situaties terug te koppelen naar het verleden, begrijp ik meer over de oorsprong van hardnekkige reactiepatronen. Tijdens de therapie heb ik geleerd om milder naar mijn patronen te kijken en kan ik bewustere keuzes maken."

   

  " Korte tijd geleden heeft Nanci mij enorm geholpen met behulp van een Mind Eye Power sessie. Er was een gebeurtenis in mijn leven die ik niet goed had verwerkt en die geregeld paniek veroorzaakte in mijn hoofd en lichaam. Na de sessie van anderhalf uur is het paniek gevoel nooit meer terug gekomen en kan ik heel goed omgaan met de herinneringen aan de gebeurtenis."

   

   


   

   

   

 • Voor verwijzers

  Soms komen mensen in uw praktijk, die gebaat zijn bij een meer lichaamsgerichte aanpak van hun klachten en problemen. Redenen om mensen naar mijn praktijk te verwijzen kunnen zijn:

   

  - Stressgerelateerde klachten

  - Burnout of Burnout preventie

  - Onverklaarde lichamelijke klachten

  - Angst en paniekaanvallen

  - Traumagerelateerde klachten

  - Zich herhalende patronen waardoor men steeds tegen hetzelfde

  aanloopt

  - Het vergroten van zelfcompassie

   

  Psychomotorische therapie wordt vaak voor een groot deel vergoed als men aanvullend verzekerd is en gaat niet af van het eigen risico. Zie Praktische info.

 • Contact

  Kortenaerplein 32, Amsterdam
  0618596627